Posao za 7.000 građana

Bez autora
Jan 13 2011

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) saopštila je danas da je 121 lokalna samouprava podnela zahtev za sufinansiranje Lokalnih akcionih planova zapošljavanja u 2011. godini, ukupne vrednosti 772 miliona dinara, što će sa dodatnim sredstvima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, obezbediti posao za više od 7.000 građana. Ovogodišnji odziv je zadovoljavajući, jer je podneto deset puta više zahteva nego prošle godine, kada je samo deset lokalnih samouprava izdvojilo sredstva u vrednosti od 75 miliona dinara. Gotovo jednak broj zahteva podnele su razvijene i nerazvijene opštine, nešto manje od 60, što pokazuje da su lokalne samouprave prepoznale važnost decentralizacije politike zapošljavanja, čiji je cilj smanjenje regionalnih razlika, i uključile se u rešavanje problema nezaposlenosti na lokalnom nivou.

Posao za 7.000 građanaNacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) saopštila je danas da je 121 lokalna samouprava podnela zahtev za sufinansiranje Lokalnih akcionih planova zapošljavanja u 2011. godini, ukupne vrednosti 772 miliona dinara, što će sa dodatnim sredstvima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, obezbediti posao za više od 7.000 građana.

U saopštenju se ističe da je ovogodišnji odziv zadovoljavajući, jer je podneto deset puta više zahteva nego prošle godine, kada je samo deset lokalnih samouprava izdvojilo sredstva u vrednosti od 75 miliona dinara.

Gotovo jednak broj zahteva podnele su razvijene i nerazvijene opštine, nešto manje od 60, što pokazuje da su lokalne samouprave prepoznale važnost decentralizacije politike zapošljavanja, čiji je cilj smanjenje regionalnih razlika, i uključile se u rešavanje problema nezaposlenosti na lokalnom nivou.

U toku je postupak obrade podnetih zahteva u NSZ na osnovu čijeg predloga će Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja doneti odluku o odobravanju sredstava za sufinansiranje.

Najviše sredstava lokalne samouprave izdvojile su za subvencije zapošljavanja na novootvorenim radnim mestima, 329 miliona dinara, zatim za sufinansiranje programa pripravnika, 226 miliona dinara, za subvencije za samozapošljavanje 192 miliona dinara, kao i za programe obuka nezaposlenih lica 25 miliona dinara.

Najviše sredstava za programe zapošljavanja izdvojili su gradovi Niš, 52 miliona dinara, Leskovac 40 miliona dinara, Kruševac 30 i Novi Sad 22 miliona dinara.

U saopštenju se ističe da je i opština Bosilegrad, koja spada u devastirana područja, prepoznala važnost podsticanja zapošljavanja i u ovoj godini iz lokalnog budžeta izdvojila 16,5 miliona dinara, dok je opština Surdulica, koja takođe spada u najnerazvijenije opštine, izdvojila 11 miliona dinara.

Zahteve su ove godine podnele i opštine sa Kosova i Metohije, kao i Pokrajinski sekretarijat Vojvodine.

Zahtev za učešće u sufinansiranju zapošljavanja mogla je, do 31. decembra, podneti lokalna samouprava koja obezbedi minimum 51 odsto sredstava potrebnih za finansiranje programa.

Onim lokalnim samoupravama koje prema stepenu razvijenosti spadaju u III i IV grupu razvijenosti, kao i devastiranim područjima, može se odobriti sufinansiranje i kada je u budžetu lokalne samouprave obezbeđeno manje od polovine sredstava.

Da bi opštine dobile sredstva iz budžeta potrebno je da imaju donet Lokalni akcioni plan zapošljavanja koji je usklađen sa Nacionalnim planom zapošljavanja, kao i formiran savet za zapošljavanje odnosno da ispune formalne uslove predviđene pozivom, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik